Tvrđava Kabala

Fort-Net

Kabala i Luštica su po arhitekturi i položaju tvrđave bliznakinje. Ukopane su u stijenu, uz samu obalu na ulazu u Boku. Danas Kabala pruža posjetiocima avanturu unutar svojih zidina, a Luštica van njih, pa vam predlažemo da ih istovremeno istražite. Na prva dva sprata tvrđave Kabala nalazila se kasarna, sa kuhinjom, magacinima i prostorijama za vojsku. Borbeni dio sa artiljerijom, merzerima i haubicama, bio je postavljen na otvorenu krovnu platformu. Tamo gdje su se nekada nalazili lafeti sa topovima danas rastu ogromne agave, doprinoseći utisku koji ostavlja tvrđava – da je to mjesto scenografija iz nekog od filmova antiratne ili opskurne tematike. Na turističkoj tabli ispred saznaćete zanimljive činjenice - zašto je Boka ključ Otrantskih vrata i zašto je početkom XX vijeka povezana željeznicom sa Evropom.

LOKACIJA
TEMATSKA STAZA
Preuzmi aplikaciju
Poboljšanje kvalitete i raznolikosti turističke ponude koja se temelji na prirodnoj i kulturnoj baštini na graničnim ruralnim područjima Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Ova web stranica dio je projekta FORT-NET „Od srednjovjekovnih utvrda u Hercegovini do austrougarskih utvrda u Crnoj Gori“ financiranog uz pomoć Europske unije. Sadržaj ove web stranice je isključiva odgovornost projektnih partnera i nužno ne predstavlja stanovišta Europske unije.
Partneri projekta