Ljubuški - Čapljina - Stolac
Fort-Net
Otkrijte uzbudljivu prošlost srednjovjekovne Humske zemlje, koja do danas čuva ostatke naselja, utvrda ali i posljednjih počivališta – nekropola stećaka. Takvi prostori imaju aktivnu ulogu i danas, zbog čega se kao posebna zanimljivost ističu određene arhitektonske ili duhovne transformacije. Ovaj kraj je omeđen brojnim poljima i rijekama koje kreiraju zadivljujuće vodopade.
Tvrđava herceg Stjepana Kosače Ljubuški
Prema legendi ovaj grad nastaje iz ljubavi. Humski vladar Stjepan podiže ga svojoj ljubavnici Ljubuši. Pored kompleksa srednjovjekovnih objekata, uživat će te u panoramskom pogledu na plodna polja ljubuškog kraja i dolinu rijeke Trebižat.
Vodopad Kravica
Doživjet ćete zadivljujući vodeni amfiteatar, prirodne pejzaže, rezervat čiste i bistre vode, čarobne slapove te raznoliki biljni i životinjski svijet. Ovu prirodnu rijetkost formira sedronosna rijeka Trebižat. Cijelu godinu aktivno je izletište koje u ljetnim mjesecima postaje oaza zabave, gastronomskih užitaka i relaksacije.
Stari grad Počitelj
Posjetite administrativno-upravno središte jedne male župe. U šetnji će te doživjeti različitu urbanu arhitekturu i duh vremena koji svjedoči o aktivnom životu kroz srednji vijek, otomanski i austrougarski period pa sve do danas. Sa vrha utvrde imate prelijep panoramski pregled doline rijeke Neretve.
Park prirode Hutovo Blato
Posjetite jedan od najvećih zimovališta ptica na području Europe. Ovdje obitavaju i brojne druge životinjske vrste, kao i aktivan i raznolik biljni svijet, zbog čega je park značajan sa ornitološkog, ihtiološkog, znanstvenog, ekološkog i turističkog stajališta. U parku možete iskusiti vožnju brodicom po močvari, edukativne ture ali i aktivni odmor najmom bicikla.
Nekropola stećaka Radimlja
Najpoznatija nekropola srednjovjekovnih stećaka na svijetu. Pored zastupljenosti svih osnovnih oblika nadgrobnih spomenika, Radimlja se posebno ističe iznimno kvalitetnom izradom i raznovrsnih prikazima reljefnim motiva. Na spomenicima su tako prezentirana različita životna iskustva kao što su scene viteških dvoboja, lova ili plesa, kao i stilizirani prikazi vojne opreme, životinja ili vjerskih simbola. Najpoznatiji su prikazi muške figure sa visoko podignutom rukom.
Stari grad Vidoški
Ovaj srednjovjekovni grad predstavlja obrambeni objekt koji po svojoj veličini spada u red najvećih bosanskohercegovačkih gradova. Smješten je u srcu urbanog dijela grada Stoca. Broji čak 13 obrambenih kula sa kojih se pruža sjajan panoramski pogled na tok rijeke Bregave. Svake godine ovaj lokalitet je domaćin srednjovjekovne manifestacije „Stolačka Tarča“.
Informacije za turiste
Ukoliko ste zainteresuirani da angažirate turističke vodiče za obilazak staza i drugih znamenitosti na spomenutom području, obratite se sljedećim lokalnim turističkim organizacijama:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA
Ljubuški
TURISTIČKA ZAJEDNICA
HNŽ
Dr.Ante Starčevića bb, Mostar
+387 36 355 090
+387 36 355 096
www.hercegovina.ba
TURIST INFO
Čapljina
TURIST INFO
Stolac
www.radimlja.ba
Preuzmi aplikaciju
Poboljšanje kvalitete i raznolikosti turističke ponude koja se temelji na prirodnoj i kulturnoj baštini na graničnim ruralnim područjima Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Ova web stranica dio je projekta FORT-NET „Od srednjovjekovnih utvrda u Hercegovini do austrougarskih utvrda u Crnoj Gori“ financiranog uz pomoć Europske unije. Sadržaj ove web stranice je isključiva odgovornost projektnih partnera i nužno ne predstavlja stanovišta Europske unije.
Partneri projekta