Široki Brijeg – Ljubuški – Blagaj
Fort-Net
Otkrijte ambijentalne ljepote srednjovjekovnih utvrda, kraških izvora i zanimljivih legendi. Na tom putu možete doživjeti i artefakte koje je autohtoni čovjek proizveo od prapovijesti do danas, te vrijedne zbirke umjetnina pod zaštitom vrijednih čuvara baštine - hercegovačkih franjevaca.
Tvrđava Kruševac
Ova mala utvrda sagrađena je daleko od urbanog naselja. Imala je prije svega stratešku ulogu kontrole trgovačkih puteva. Šetnjom do ovog lokaliteta danas, prolazite kroz predivan krajolik toka rijeke Lištice.
Franjevačka galerija Široki Brijeg
Ova zbirka sadrži uglavnom radove religiozne tematike čiji autori su slikari i kipari hrvatske moderne i suvremene umjetnosti. Njena vrijednost temelj je kulturološke revitalizacije ovog kraja, a rezultira i osnivanjem akademije likovnih umjetnosti mostarskog sveučilišta.
Tvrđava herceg Stjepana Kosače Ljubuški
Prema legendi ovaj grad nastaje iz ljubavi. Humski vladar Stjepan podiže ga svojoj ljubavnici Ljubuši. Pored kompleksa srednjovjekovnih objekata, uživat će te u panoramskom pogledu na plodna polja ljubuškog kraja i dolinu rijeke Trebižat.
Franjevački muzej i galerija (Samostan sv. Ante na Humcu)
Posjetite najstariji arheološki Muzej u BiH, smješten u specifičnom ambijentu nekadašnjeg starog vinskog podruma. Čuva artefakte sa šireg prostora Hercegovine, a koji svjedoče vremenu i kulturama iz različitih povijesnih perioda. U sklopu samostana smještena je i stalna likovna galerija s temom „Majka“. Vidjet će te zbirku umjetnina s radovima nekih od najvećih hrvatskih kipara i slikara 20. st.
Tvrđava Herceg Stjepana Blagaj
Središte feudalnog vladara herceg Stjepana i humske zemlje. Ova značajna utvrda smještena je na brežuljku iznad jednog od najvećih pećinskih izvora vode na području Europe. Ovom lokalitetu se pristupa strmom pješačkom stazom u formi serpentina koja je vjerojatno korištena i u srednjovjekovnom vremenu.
Informacije za turiste
Ukoliko ste zainteresuirani da angažirate turističke vodiče za obilazak staza i drugih znamenitosti na spomenutom području, obratite se sljedećim lokalnim turističkim organizacijama:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA
Ljubuški
TURISTIČKA ZAJEDNICA
HNŽ
Dr.Ante Starčevića bb, Mostar
+387 36 355 090
+387 36 355 096
www.hercegovina.ba
TURIST INFO
Mostar
TURIST INFO
Međugorje
TURIST INFO
Čitluk
Preuzmi aplikaciju
Poboljšanje kvalitete i raznolikosti turističke ponude koja se temelji na prirodnoj i kulturnoj baštini na graničnim ruralnim područjima Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Ova web stranica dio je projekta FORT-NET „Od srednjovjekovnih utvrda u Hercegovini do austrougarskih utvrda u Crnoj Gori“ financiranog uz pomoć Europske unije. Sadržaj ove web stranice je isključiva odgovornost projektnih partnera i nužno ne predstavlja stanovišta Europske unije.
Partneri projekta