Tvrđava Dvrsnik

Fort-Net

Dvrsnik, pored Strača u Trebinju, pripada posljednjoj generaciji tvrđava projektovanih pred Prvi svjetski rat. Na kraju XIX vijeka ovaj tip skupih i ogromnih fortifikacija je zamijenio kamene, koje vojsci više nisu pružale zaštitu od nove generacije artiljerije, jače razorne moći i većeg dometa. Od tvrđave Dvrsnik danas su ostali djelovi betonske, višespratne konstrukcije, sakriveni u prirodnom okruženju, sa zidovima, koji na pojedinim mjestima imaju nekoliko metara debljine. Artiljerija se nalazila u čeličnim konstrukcijama, teškim do 10 tona, sa neprobojnim kupolama. Pedeset godina nakon izgradnje, ove konstrukcije su pretopoljene u nikšićkoj Željezari. Kako su izgledale možete vidjeti na originalnim fotografijama, napravljenim početkom XX vijeka, na turističkoj tabli u blizini tvrđave, na kojoj se nalazi i priča o njenoj izgradnji. Tek kad dođete do vrha planine na kojoj se nalazi moćni Dvrsnik, doživjećete na pravi način njegovu veličinu i značaj koji je imao u odbrani južne granice carstva.

LOKACIJA
Preuzmi aplikaciju
Poboljšanje kvalitete i raznolikosti turističke ponude koja se temelji na prirodnoj i kulturnoj baštini na graničnim ruralnim područjima Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Ova web stranica dio je projekta FORT-NET „Od srednjovjekovnih utvrda u Hercegovini do austrougarskih utvrda u Crnoj Gori“ financiranog uz pomoć Europske unije. Sadržaj ove web stranice je isključiva odgovornost projektnih partnera i nužno ne predstavlja stanovišta Europske unije.
Partneri projekta