Tvrđava Strač

Fort-Net

Ova tvrđava je velika atrakcija za istinske poklonike vojnih tema. Mnogi dolaze iz udaljenih krajeva i stranih zemalja samo da bi je obišli i doživjeli evropsku vojnu istoriju na terenu. Za one vođene znatiželjom, Strač se nalazi na tematskom Putu tvrđava i oružja, na kojem je na turističkim tablama ispričan kratak istorijat Hercegovačkog pojasa odbrane, tvrđava i naoružanja. Originalno Srač, a u narodu nazvan Strač, pripada posljednjoj generaciji betonsko-oklopljenih tvrđava građenih pred Prvi svjetski rat. Do promjene u građenju je došlo zbog nove generacije artiljerije, jače razorne moći i većeg dometa i zbog toga na nekim mjestima tvrđava ima armirano-betonske zidovi debljine od nekoliko metara. Zajedno sa Dvrsnikom u Crnoj Gori smatra se remek djelom vojne inžinjerije toga vremena. Ako imate dilema, vrijedi je svakako posjetiti!

LOKACIJA
Preuzmi aplikaciju
Poboljšanje kvalitete i raznolikosti turističke ponude koja se temelji na prirodnoj i kulturnoj baštini na graničnim ruralnim područjima Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Ova web stranica dio je projekta FORT-NET „Od srednjovjekovnih utvrda u Hercegovini do austrougarskih utvrda u Crnoj Gori“ financiranog uz pomoć Europske unije. Sadržaj ove web stranice je isključiva odgovornost projektnih partnera i nužno ne predstavlja stanovišta Europske unije.
Partneri projekta