Tvrđava Vrmac

Fort-Net

Jedna od najvećih i najznačajnijih za odbranu austrougarske vojne luke u Boki, tvrđava Vrmac, izgrađena je u osamdesetim godinama XIX vijeka. Redovno je do Prvog svjetskog rata dograđivana i preoružavana - teškim gvozdenim štitovima na artiljerijskim baterijama i oklopnim rotirajućim kupolama na krovu, koje i danas stoje na svom mjestu. Na početku rata Vrmac je oštećen granatiranjem crnogorske artiljerije sa položaja ispod Lovćena. O svemu ovome možete više saznati na turističkoj tabli pored tvrđave, ako se uputite prema istoimenom poluostrvu i planini Vrmac. Danas je to omiljena destinacija izletnika i zaljubljenika u pješačke staze, koje vode kroz čarobnu mediteransku prirodu sve do najljepših vidikovaca s pogledom na Boku. Od kraja Prvog svjetskog rata tvrđava Vrmac je napuštena. Prije nekoliko godina u njoj je kratko živio monah, koji je volio da slika freske po zidovima. Vaš zadatak bi bio da ih pronađete!

LOKACIJA
TEMATSKA STAZA
Preuzmi aplikaciju
Poboljšanje kvalitete i raznolikosti turističke ponude koja se temelji na prirodnoj i kulturnoj baštini na graničnim ruralnim područjima Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Ova web stranica dio je projekta FORT-NET „Od srednjovjekovnih utvrda u Hercegovini do austrougarskih utvrda u Crnoj Gori“ financiranog uz pomoć Europske unije. Sadržaj ove web stranice je isključiva odgovornost projektnih partnera i nužno ne predstavlja stanovišta Europske unije.
Partneri projekta