Održana edukacijska radionica/trening za pružatelje turističkih usluga iz Bosne i Hercegovine te Crne Gore na temu „Kreiranje doživljaja i iskustava kulture kroz turizam na primjeru tematskog proizvoda „Putevi povijesti: Austrougarske tvrđave“.

U okviru prekograničnog projekta „Od srednjovjekovnih tvrđava u Hercegovini do austrougarskih tvrđava u Crnoj Gori (FORT-NET)“, financiranog od strane Europske unije, od 2. do 4.06.2021. godine u Herceg Novom se održala edukaciska radionica/trening za pružatelje turističkih usluga iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine, na temu „Kreiranje doživljaja i iskustava kulture kroz turizam na primjeru tematskog proizvoda „Putevi povijesti: Austrougarske tvrđave“.

Radionica, koju je organizirao Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI) iz Podgorice (CG), namijenjena je za planinarske i gradske vodiče, turističke agencije i lokalne turističke organizacije iz Boke i Hercegovine. Sudionici radionice su se upoznali sa najnovijim trendovima u kreiranju kulturno-turističkih tura i tehnikama interpretativnog vođenja, u cilju poboljšanja kvaliteta doživljaja i iskustava destinacije.

U toku radionice, prezentirao se jedan od rezultata projekta, budući kulturno turistički proizvod „Putevi povijesti: Austrougarske tvrđave“, koji bi do kraja rujna 2021. godine turističkom tržištu trebali predati crnogorski partneri projekta, CSTI Montenegro i Nacionalna turistička organizacija Crne Gore. Ovim proizvodom će prema potrebama suvremenih turista biti interpretirana europska kulturna i vojna baština, dijelovi obranbenog sustava pogranične tvrđave pored nekadašnje južne austrougarske granice sa Kraljevinom Crnom Gorom u Boki i Trebinju.

Ovaj proizvod je namjenjen domaćim i inozemnim posjetiteljima, zaljubljenicima vojnih tema i povijesti, rekreativcima u prirodi. Za njih je do sada formirano tri od ukupno pet tematskih turističkih puteva sa interpretacionim tablama i turističkom signalizacijom u Boki i Trebinju. Nositelj projekta Grad Ljubuški u partnerstvu sa JU Razvojnom agencijom ŽZH-HERAG na sličan način valorizuju hercegovačko srednjevjekovno civilno i vojno graditeljsko nasljeđe. Vidiljivost zajedničkog proizvoda marketinški će biti ojačana zajedničkom turističkom brošurom, web sajtom i mobilnom aplikacijom. Izvedeni su manji konzervatorsko-restauratorski radovi na Starom gradu Ljubuški koji uključuju zidanje nedostajućih zidova i prsobrana, injektiranje i ojačavanje zidova, te radove na dersovanju.

Projekat „Od srednjovjekovnih tvrđava u Hercegovini do austrougarskih tvrđava u Crnoj Gori (FORT-NET)“ se provodi u okviru prekograničnog programa Bosna i Hercegovina - Crna Gora, u okviru EU instrumenta pred-pristupne pomoći IPA. Projekat je počeo sa implementacijom 2019. godine i realizira se tokom 24 mjeseca. Ukupna vrijednost projekta je 470.079,65 EUR.

Projekat provodi Grad Ljubuški, u partnerstvu sa Javnom ustanovom razvojne agencije županije Zapadnohercegovačke (HERAG), Centrom za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI) iz Crne Gore i Nacionalnom turističkom organizacijom Crne Gore (NTOCG).

Preuzmi aplikaciju
Poboljšanje kvalitete i raznolikosti turističke ponude koja se temelji na prirodnoj i kulturnoj baštini na graničnim ruralnim područjima Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Ova web stranica dio je projekta FORT-NET „Od srednjovjekovnih utvrda u Hercegovini do austrougarskih utvrda u Crnoj Gori“ financiranog uz pomoć Europske unije. Sadržaj ove web stranice je isključiva odgovornost projektnih partnera i nužno ne predstavlja stanovišta Europske unije.
Partneri projekta