Kočerinska ploča

Fort-Net

Kočerinska ploča je nadgrobni spomenik Vignja Miloševića pronađen u Kočerinskom polju krajem 19. st. Dugo vremena spomenik je bio ugrađena u zgradu župnoga stana na Kočerinu. Prigodom održavanja znanstvena skupa "Viganj i njegovo doba", natpis je izvađen iz zida i pohranjen u priručnu zbirku starina župe Kočerin.

Ploča je služila kao uzglavlje stećka Vignja Miloševića, koji je umro u proljeće 1404., pa možemo pretpostaviti da je te godine klesan i natpis. Njegov se grob i danas nalazi u Kočerinskom polju na lokalitetu Lipovica gdje je postavljena replika natpisa u prirodnoj veličini. Visina ploče je 137 centimetara, a širina 53 centimetra. Kočerinska ploča ima ukupno 80 riječi čime pripada grupi najduljih srednjovjekovnih natpisa pisanih ćirilicom (bosančicom). Posebna pažnja je posvećena klesarskoj izvedi slova i ornamenata. Tako je na gornjoj i bočnim plohama rub ukrašen vinovom lozom, križem, polumjesecom i rozetom.

Natpis čuva posebno dragocjene povijesne podatke kronološki navodeći bosanske vladare za koje je služio Vignje, ban Stjepana Kotromanića, kralja Tvrtka, kralja Dabišu, kraljicu Grubu (Jelenu) i kralja Ostoju. U svibnju 1404. godine Tvrtko II., uz pomoć Hrvoja Vukčića Hrvatinića, dolazi u sukob s kraljem Ostojom. U tom sukobu se najvjerojatnije i nastradao Viganj Milošević. Sudeći po bogatstvu nadgrobnog spomenika Viganj je pokopan uz sve počasti i pažnju tadašnjih uglednika.

U tekstu je zapisana i molba “I molu vas ne nastupaite na me ja sam bil kako vi este vi ćete biti kakov sam ja“ ipak, arheološka istraživanja su potvrdila da je grob Vignja Miloševića je oskvrnjen i opljačkan. Vrijednost ovog stećka ogleda se i u najstarijem spomenu imena Kočerin.

TEMATSKA STAZA
Preuzmi aplikaciju
Poboljšanje kvalitete i raznolikosti turističke ponude koja se temelji na prirodnoj i kulturnoj baštini na graničnim ruralnim područjima Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Ova web stranica dio je projekta FORT-NET „Od srednjovjekovnih utvrda u Hercegovini do austrougarskih utvrda u Crnoj Gori“ financiranog uz pomoć Europske unije. Sadržaj ove web stranice je isključiva odgovornost projektnih partnera i nužno ne predstavlja stanovišta Europske unije.
Partneri projekta