Tvrđava Šanik

Fort-Net

Ono zbog čega svakako treba da pođete do Šanika je veličanstven pogled na Boku i “kameno more” zaleđa, koji dođe kao nagrada za prepješačene kilometre i savladane uspone. Tvrđava je podignuta u neposrednoj blizini nekadašnje granice sa Kraljevinom Crnom Gorom, da bi sprečavala i usporavala eventualne napade crnogorske vojske. Od skromnih ostataka, koji su samo podsjetnik na njenu veličinu, na spoljnjem zidu je ostao kameni medaljon sa inicijalima cara FJI (Franz Joseph I) i godinom kad je izgrađena. Vaš zadatak je da pronađete taj medaljon. U ruševinama se nalazi bistijerna ispunjena vodom i dio kamenog zidnog ukrasa isklesanog najfinijom zanatskom tehnikom. Ono što vam nećemo otkriti sada je priča o umijeću izgradnje 200 bistijerni od kamena, koje su i danas funkcionalne, nakon vijek trajanja i jednog razornog zemljotresa. Tu priču ćete otkriti na turističkoj tabli u podnožju tvrđave, ako pođete do Šanika.

Preuzmi aplikaciju
Poboljšanje kvalitete i raznolikosti turističke ponude koja se temelji na prirodnoj i kulturnoj baštini na graničnim ruralnim područjima Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Ova web stranica dio je projekta FORT-NET „Od srednjovjekovnih utvrda u Hercegovini do austrougarskih utvrda u Crnoj Gori“ financiranog uz pomoć Europske unije. Sadržaj ove web stranice je isključiva odgovornost projektnih partnera i nužno ne predstavlja stanovišta Europske unije.
Partneri projekta