Tvrđava Vranovo brdo

Fort-Net

Sa planinskog oboda iznad Dražinog vrta Boku je nadzirala tvrđava u narodu nazvana Sveti Andrija, a u austrougarskim dokumentima Vranovo brdo. Iako je prilično razrušena, na njoj su još uvijek teška gvozdena ulazna vrata, jedna od posljednjih sačuvanih na austrougarskim fortifikacijama u Boki. Kad prođete kroz njih postajete istraživač skoro pa zaboravljenog svijeta s kraja XIX vijeka. Vojnici koji su ovdje nekada boravili imali su zadatak da budno prate kretanja na putevima iz pravca Njeguša i na crnogorskoj granici, držeći topove u stanju pripravnosti. Danas, od svega toga su ostale samo dvije polukružne, prazne artiljerijske platforme i bistijerna, još ispunjena vodom. Pogled na Boku odavde je jedan od najljepših. Dođite i uvjerite se!

Preuzmi aplikaciju
Poboljšanje kvalitete i raznolikosti turističke ponude koja se temelji na prirodnoj i kulturnoj baštini na graničnim ruralnim područjima Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Ova web stranica dio je projekta FORT-NET „Od srednjovjekovnih utvrda u Hercegovini do austrougarskih utvrda u Crnoj Gori“ financiranog uz pomoć Europske unije. Sadržaj ove web stranice je isključiva odgovornost projektnih partnera i nužno ne predstavlja stanovišta Europske unije.
Partneri projekta